Apă-Canal Chișinău îți pune sănătatea în pericol. Iată cum.

259

Noi toți folosim apa potabilă. Și avem dreptul să fim încrezuți că nu ne vom otravi cu ea.

Vă voi informa despre o situație neplacută, și Vă rog să nu dați alehamite din mină. Socot că sunteți demni si responsabili ca să cunoasteți realitatea.  Ca să Vă feriți Voi mai departe de pericol sau să feriți pericollul mai departe de voi.

Vă zic direct – Apă-Canal Chișinău nu garantează calitatea apei pe care ne-o livrează nouă ca consumatori. Ei pot sa zică orice. Dar faptul vorbește de la sine:  Apă-Canal Chișinău refuză să scrie clar in contractele de furnizare a apei potabile, că garantează calitatea apei livrate.  Mai mult ca atît, Apă-Canal Chișinău ne socoate atît de nepricepuți, încît scriu chiar deschis, ca nu asigură calitatea apei. Dar poate chiar suntem  inapoiați odată ce semnăm asemenea contracte?

Dar ce se întimplă de nu ne mai interesează sănătatea noastră? Ce trebue să se întîmple ca să ne intereseze? Cănd  vor curge niște  substante toxice  din robinetele noastre, atunci vom striga? Mai degrabă vom plănge. Că tare suntem buni la plăns. Dar poate să fie tărziu…

De ce Apă-Canal Chișinău se comportă astfel si  refuză  să garanteze calitatea apei nu ințeleg.  Dacă legea obligă furnizorul să asigure calitatea apei potabile (art.9 Legea 272/1999 cu privire la apa potabila), de ce sub diferite șiretlicuri , Apă-Canal Chișinău incearcă să ocolească legea? De ce incearcă sa ne păcălească? Dar insasi faptul, ca Apă-Canal Chișinău refuză să garanteze calitatea apei,  mă pune pe ginduri…

Asa dar, Apă-Canal Chișinău a întrodus în proiectul de contract clauza, că in cazul prestării serviciilor prin intermediul rețeleleor terților ei nu raspund de calitatea apei livrate (p.6.1 din proiectul de contract). Dar ce  atribuție are consumatorul cu rețelele pe care le utilizează Apă-Canal Chișinău?

Dar ca amăgeala sa fie mai de nădejde, Apă-Canal Chișinău nu primește la balanța sa porțiunile de rețele de la țeava centrală pînă la contorul D-voastră. Aceste portiuni ramînînd a nimanui. A consumatorului ele nu sunt, fiindcă sunt pe teritoriul public si consumatorul răspunde doar pina la contor. Dar de la contor pînă la țeava centrală?

Acum puneți cap în cap faptul, că Apă-Canal Chișinău:

a) nu asigură calitatea apei, dacă livrează prin rețelele terților si faptul
b) nu primeste la balanta aceste porțiuni ca să nu fie ale lor, dar ale cui – ale terțior parți? (nu mai importă că nu sunt nici ale   D-voastră)

si primiți … o șmecherie. Periculoasă șmecherie.

Aceasta este o ferestruică prin care se va incearca scăparea de la răspundere, în caz de ceva… La prima vedere se pare incredibil că Apă-Canal Chișinău folosește asemenea trucuri. Dar pe de altă parte, știind calitatile judecătorilor noștri si a celor care îi protejează..  Poți să te judeci ani in șir: de la prima instanță – la Curtea Suprema, de la Curtea Suprema – în prima instanță. Într-un cuvînt, special se crează incertitudine. Incertitudinea care va duce la iresponsabilitate, neglijență și in final – la tragedie.

In final Apă-Canal Chișinău trebue să se conformeze legii și să garanteze  calitatea apei potabile  livrată consumatorilor. Ferm și Clar. Fara siretlicuri.

Gheorghe Baluţel

sursa: Vox.Publika.md