BLOG: Șase motive să ieșim la referendum

49

Pentru a sabota desfășurarea referendumului de demitere a primarului de Chișinău Dorin Chirtoacă, în societate a fost desfășurată o amplă campanie de isterizare a opiniei opiniei și de devizare a cetățenilor pe criterii etnice și geopolitice. 

Această campanie a fost pornită la comanda cîtorva oligarhi, care au instaurat astăzi în Republica Moldova un regim anti-democratic și care doresc în continuare să-și păstreze schemele ilegale și controlul neligitim asupra instituțiilor publice.

Vă explic mai jos de ce boicotarea referendumului se va răsfrînge negativ asupra evoluțiilor socio-politice a statului capturat Republica Moldova și de datoria noastră este să ne prezentăm în mod organizat în spiritul valorilor democratice la referendumul de pe data de 19 noiembrie.

1. Educația civică – crucială pentru societățile post-sovietice.

Absenteizm-ul nostru politic și civic naște monștri.

Anume din cauza că nu știm cum să reacționăm la abuzurile și crimele clasei politice, Republica Moldova este condusă astăzi de vlad Plahotniuc – omul care a intrat în politică prin ușa din spate și care nu deține nici o funcție publică.

În acest context participarea la referendumuri de orice tip, care sunt o formă a democrației directe sunt un exercițiu perfect de antrenare a societății noastre arhaice, înapoiete și inerte în rezolvarea problemelor de interes național.

Boicotul este lipsit de sens într-ucît referendumul oricum va avea loc și banii din buget oricum au fost deja alocați. A venit momentul ca alegătorii să decidă, să continue Dorin Chirtoacă mandatul său sau să fie demis. Atît. Într-un stat democratic alegătorii au dreptul să pună o notă de apreciere a activității publice a guvernanților. Sperietoarele despre “ciumă roșie” și “tancurile lui Putin” sunt speculații ce au ca scop să mențină așa o insituție importantă ca primăria mun. Chișinău sub controlul forțelor oculte și criminale, ascunse cu grijă de ochii lumii.

Dacă ar fi să credem toate poveștile despre ”tancurile lui Putin” ar trebui în genere să renunțăm la alegeri parlamentare, să ne întoarcem în evul mediu și să dăm toată puterea de stat aristocrației tribale și elitei financiare.

2. Referendumul este o formă de luptă pașnică și democratică cu regimul oligarhic “Vlad Plahotniuc”.

Boicotul va permite PD-ului să mențină controlul asupra primăriei. Fie că Silvia Radu de la Union Fenosa își va prelungi interimatul, fie că la primărie se va întoarce Dorin Chirtoacă, intimidat și hărțuit de organele de anchetă ale lui Plahotniuc, în caz de boicot Plahotniuc va deveni stăpînul Chișinăului.

…Unde sunt acum parcuri publice, oligarhul își va construi hotele. De ce hotele? Hotele sunt o acoperire perfectă pentru spălarea banilor și un acoperiș bun pentru prostituție și proxenetism…

Doriți hotele în “Valea Trandafirilor”, în “Dendrariu”, lîngă Arca de Triumf, lîngă Aleia Clasicilor, în Grădina Botanică și în parcul “La izvor”??! Stați acasă și boicotați.

Iar dacă dorim ca noul primar să fie o persoană fără tangențe cu Plahotniuc și clanuri interlope, aleasă chiar de noi,  în baza unor alegeri tranparente și democratice,  o să trebuiască să ne prezentăm la referendum – așa, cum se procedează în țările și în societățile normale.

3. Participînd la referendum, spargem capcana geopolitică.

Deja nimeni nu discută despre culpabilitatea lui Dorin Chirtoacă, realizările și eșecurile lui ca primar. Discuțiile artificial au fost duse pe o pistă greșită, la modu’ – “cedăm rușilor și primăria?…

Această capcană geopolitică ne obligă să trăim în rahat, să emigrăm în străinătate și să alegem între hoți și bandiți. 

Alegerea dintre un escroc și un mai mare escroc este invalidă din start. Din păcate toate partidele de dreapta au fost atrase de maestrul Plahotniuc în această capcană geopolitică, care le compromite și întărește pozițiile PD-ului.

Anul trecut la Moldova1, în timpul dezbaterilor electorale, Maia Sandu în față i-a tranșat lui Dorin Chirtoacă, că PL-ul este responsabil pentru furtul miliardului și capturarea statului de Plahotniuc. Acum doamna Sandu, care pentru mulți este ultima speranță, s-a sucit și-l susține pe Chirtoacă. Cu toate că Dorin Chirtoacă nu a ieșit din PD și nu l-a condamnat public pe moșul său trădător Ghimpu. Care întîi cerea procuror european pentru investigarea jafului bancar, iar mai apoi a acceptat procurorul numit de Plahotniuc și a votat ca miliardul să fie întors de noi.

Atîtea trădări josnice și nerespectarea tuturor angajamentelor subminează încrederea în politicieni și alimentează absenteizm-ul nostru politic. Însă în loc să ne dăm pradă pesimizmului ar fi cu mult mai logic să începem sancționarea a tuturor politicienilor care îmblă cu minciuni și trădări. Ori cetățeanul poate sancționa politicienii doar prin vot, odată la patru ani. Referendumul este un bonus care poate fi obținut cu greu de fiecare dată într-un stat postsovietic. Acum referendumul va avea loc ca urmare a unei înțelegeri secrete între Plahotniuc și Dodod. Dodon a păcătuit cu mixtul, în schimb Plahotniuc i-a dăruit un referendum. Ar fi o mare prostie să nu ne folosim de acest prilej unic pentru a nu demara procesul de schimbare a întregii clase politice corupte și compromise.

Azi îl demitem pe Chirtoacă, mîine îl demitem pe Dodon, poimîine cerem anchetarea lui Plahotniuc. Eliberarea instituțiilor statului trebuie făcută pas cu pas prin metode democratice. Țările europene au trecut deja prin aceste etape de decomunizare și demonopolizare posedă deja o democrație reprezentativă și un nivel de viață mai ridicat în comparație cu RM. A venit și rîndul nostru să ne civilizăm și să ne democratizăm.

4. Referendumul va lichida definitiv  de pe scena politică PL-ul – o formațiune pseudo politică și pseudo unionistă.

Orice partid trebuie să promoveze programul său politic. Partidul Liberal numai liberal nu este – PL-ul este tot un fel de PCRM, în PL domină cultul lui Ghimpu la fel ca în URSS domina cultul lui Stalin.

PL-ul duce o retorică unionistă, însă nu face decît să compromită românismul basarabean. Datorită lui Ghimpu și lui Chirtoacă, lumea de la țară crede că toți unioniștii sunt liberali, iar toți liberalii sunt hoți. Cel puțin prima afirmație este falsă. PL-ul este la fel de unionist, cum PCRM-ul este comunist.

Partidul Liberal este un organizm parazitar, care luptă pentru funcții, privelegii și fluxuri financiare.

– Cînd oamenii s-au strîns în fața Guvernului să protesteze contra furtului de miliarde, PL-ul îndeplenind comanda lui Plahotniuc a ocupat PMAN.

– Dorin Drăguțan, care încă nu a răspuns pentru furtul din BNM unde era el șef, este omul liberalilor.

– Ghimpu promovat ca noi să plătim pentru miliardele furate, și ne-a pus macaroane pe urechi că noi nu v-om resimți acoperirea miliardelor din buzunarul nostru. Însă noi simțim, și continuăm să emigrăm. Și de Ghimpu nu uităm – el nu mai are ce căuta în politică. Următorul partid unionist este PUN, PL-ul s-a dezamorsat complet prin alianța cu Plahotniuc.

5. Referendumul deschide posibilități pentru tineret.

La referendum v-or participa mulți din cei, care la alegerile prezidențiale din 2016 încă nu aveau drept de vot. Tot ei în caz de validare a referendumului v-or participa la alegerile anticipate ale edilului capitalei. Asta oferă șansa că noul primar va fi și el din rîndul tinerilor, nu a hoților boșorogi din politica moldovenească. La fel cîndva a venit și tînărul Dorin chirtoacă la conducerea primăriei, și în primele sale mandate a reușit să realizeze multe proiecte. Însă viața și moșul său l-au izbit cu capul de pereți, și a devenit și el un birocrat înglodat în probleme cu legea.

6. Referendumul îl va ajuta pe Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă nu este pregătit nici moral și nici fizic ca să fie mai departe primar.

Demisia îl va ajuta să-și refacă viața personală, să-și întemeieze o familie și să-și găsească liniștea interioară.

Funcția de primar se va termina pentru dînsul ori cu un stop cardiac, ori cu ani grei de detenție. El este ca un pește prins în cîrlig, șidoar noi îl putem ajuta să scape. Pentru ceia ce a reușit să facă pentru Chișinău, pentru ceia că a fost tînăr cu ambiții și nu a știut unde se bagă.

Cu siguranță Dorin Chirtoacă dorește să fie demis, ca moșul său și Plahotniuc să-i deie pace.

Însă el nu poate să recunoască acest lucru în public și este obligat să-și joace rolul pînă la capăt. Altfel Plahotniuc îl bagă din nou la răcoare…

BLOGUL lui Radu Frunzari