Ce ar fi făcut un primar european, dar nu a făcut Dorin Chirtoacă

197

Dorin Chirtoacă la ședința primăriei iar a jucat rolul victimei. Un rol care i-a adus toate succesele din viață. De data aceasta primarul este victima forțelor dezlănțuite ale naturii, pentru că ieri a plouat. Cetățenii deprinși cu atitudini iresponsabile, îl vor înțelege pe primar, pentru că niciodată primăria nu a avut o reacție instituțională sănătoasă.

Dar ce ar fi făcut un primar francez?

1. Ar fi declanșat procedura de criză și ar fi adunat celula anticriză la primărie duminică, la 11, cînd era clar că sunt orășeni inundați și blocați pe drumuri.

2. Ar fi anunțat linia fierbinte XX-XX-XX la care orice orășean putea informa primăria despre problemele pe care le are (nu e vorba de urgențe, pentru care există 112, sau, în Moldova – 901, 902 și 903) – cazuri simple – automobile blocate pe stradă, crengi căzute, subsoluri inundate, pane de curent șamd.

3. Ar fi creat, din flota automobilelor din subordinea primăriei, o echipă de intervenție cu autocamioane, care să scoată din ape automobilele blocate.

4. Ar fi închis porțiunile de drum inundate, astfel ca șoferii neinformați să nu nimerească în ape, fără a se putea întoarce.

5. Ar fi convocat din oră în oră presa și ar fi informat publicul despre solicitările parvenite, numărul de oameni afectați, daunele estimate, prognoza meteo.

Primarul nu a făcut asta. Ieri la primărie nu era țipenie de om. S-a trezit, conform graficului, azi.

De ce?

Pentru că Primăria nu are o procedură de criză și nu are o celulă anticriză. Pentru că primăria nu are un număr unic și nu are echipe care să ajute chișinăuenii nimeriți în ape. Pentru că primăria NICIODATĂ nu închide străzile inundate, cu toate că la fiecare ploaie acolo apar probleme. Pentru că ieri primăria nu a comunicat nicidecum cu chișinăuienii și nici cu presa.

Dorin Chirtoacă și-a permis o glumă neinspirată la ședința primăriei – „dacă în Chișinău va fi un cutremur, tot primăria va fi vinovată?”

Evident că de declanșarea cutremurului nu va fi vinovată primăria. Dar felul în care va fi gestionată criza provocată de cutremur, depinde foarte mult de primărie. Și dacă primăria se împotmolește în cazul unei ploi și o face repetat, ploaie după ploaie – este evident că după cutremur chișinăuenii vor fi singuri. Vor trebui să aștepte ziua de luni pentru discursul moralizator al primarului. Care va da vina pe Dumnezeu, mîna moscovei, comuniști sau guvernare. Și va juca rolul victimei.

sursa: Andrei Guzun
Expert în Bloguvern
Bloguvern