Declaraţie-şoc a unui deputat: Referendumul și-a schimbat obiectivele și esența – nu mai e vorba de Dorin Chirtoacă!

147

Într-o postare pe blogul personal, deputatul socialist Bogdan Ţârdea scrie „despre scopurile reale ale referendumului” de duminică, 19 noiembrie.

„Da, inițial referendumul țintea spre demisia lui Dorin Chirtoacă, pentru a obține alegeri anticipate. Din 6 noiembrie, când PD și-a numit propriul primar general interimar, Referendumul și-a schimbat obiectivele, dar și esența. Scopul referendumului nu este demisia sau menținerea lui Chirtoacă la Primărie. El deja nu va mai fi primar. Scopul este de a nu permite PD să mențină Primăria sub control!”, scrie el.

Bogdan Ţârdea se referă la „declanșarea alegerilor anticipate a primarului”. „Fiindcă dacă referendumul va eșua, dna Silvia Radu va deveni primar interimar pînă în 2019, fără să fi fost aleasă! Ea va fi un primar numit, care va promova interesele nu ale orășenilor, dar ale PD-ului!”, menţionează deputatul.

El scrie că referendumul este şi o „tentativa de a schimba lucrurile în oraș”. „Dacă vă aranjează facturile, care, apropo, se vor scumpi, drumurile, gunoiștea din Țânțăreni și copii bolnavi de cancer din acest sat, inundațiile periodice, 30 de stadioane distruse în 10 ani, zeci de grădinițe închise, corupția din Primărie, delapidarea terenurilor, mirosul de la stația de epurare, starea deplorabilă a fondului locativ și multe altele – poftim, stați acasă. Dacă nu – veniți la referendum. Încercați să fiți stăpînii propriului destin!”, notează deputatul.

În opinia sa, „un obiectiv este şi eliberarea orașului, iar apoi a țării din starea de captivitate, ieșirea de sub controlul oligarhilor”. „În 2007, anume după ce a câștigat Chirtoacă Primăria, a căzut PCRM. Astăzi, dacă va fi câștigată Primăria, va pierde PD, vor pierde oligarhii. Chirtoacă și echipa sa au 600 de dosare. Ei sunt ostatici, șantajabili. Nu pot face nimic. Ei doar vor consolida oligarhia”, menţionează Bogdan Ţârdea.

Deputatul susţine că referendumul mai înseamnă şi „întoarcerea puterii poporului”. „Referendumul este expresia supremă a voinței poporului, a democrației directe, fiind forma superioară a democrației, fiindcă permite poporului direct să decidă asupra unor probleme majore. Iată de ce, un referendum, care este perfect legal, ar fi iresponsabil și chiar criminal să fie boicotat. Ar fi probabil ultima șansă de a mai schimba ceva.  Or, în 26 ani de independență, noi am avut doar 2 referendumuri, din care 1 a fost boicotat – în 2010. Acum, istoria se repetă! Oligarhii se tem de referendum, fiindcă prin el, fie și pe o singură zi,  ei cedează puterea poporului! Așadar, logic ar fi, ca măcar pentru o zi, puterea să ne aparțină?”, precizează el.

www.tribuna.md