Demolarea monumentelor istorice din Chisinau i-a scos pe socialisti in strada

168

Stoparea demolării monumentelor istorice şi de arhitectură, precum şi a construcţiilor neautorizate, dar şi demisia primarului General al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

Cu aceste mesaje au venit, astăzi, în faţa Primăriei, aproximativ 50 de membrii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova împreună cu un grup de susţinători.

Protestatarii au venit pregătiţi cu tema de acasă. Aveau o listă întreagă de monumente istorice care au fost distruse pe parcursul mandatului lui Chirtoacă, dar şi zeci de exemple s construcţiilor neutorizate care au avut fost înregistrate tot în ultimii cinci ani.

„Distrugerea patrimoniului cultural şi artistic din Chişinău este o problemă importantă. Chirtoacă nu este în drept să hotărască lucruri ce ţin de aspectul cultural şi nu are dreptul să dea autorizaţii pentru a se construi hoteluri în locurile în care au fost monumente. Chirtoacă nu are dreptul să lupte cu istoria oraşului, el nu a construit niciun monument. Domnule Chirtoacă, noi nu avem de gând să vă răbdăm în continuare. Dacă ramâneţi în funcţie încă doi ani, patrimoniul acestui oraş va dispărea”, a spus liderul „Gărzii Tinere”, Iurii Vitneanschi, citat de publika.md.

 

Potrivit socialiştilor, pe durata mandatului de activitate a primarului Dorin Chirtoacă au fost distruse peste 45 de monumente de arhitectură şi alte zeci de clădiri de însemnătate istorică. La iniţiativa edilului capitalei Consiliul municipal Chişinău a anulat Registrul patrimoniului cultural, ceea ce a condus la crearea premizelor legislative pentru demolarea monumetelor. Actualmente nu există nici o structură municipală, responsabilă de protejarea şi restaurarea monumetelor istorice.

Dacă Chirtoacă rămîne încă doi ani la cîrma Primăriei, patrimoniul cultural-istoric al capitalei riscă să dispară”, a afirmat Vlad Batrîncea, membru al executivului PSRM, îndemnînd chişinăuienii să participe activ la referendumul pentru revocarea Primarului General.

Socialiştii au scandat lozinci: “Chirtoacă-groparul oraşului”, “Primarul gheretelor”, “Chirtoacă în demisie”, “Opriţi distrugerea oraşului” etc.