Ecologiştii AVERTIZEAZĂ: Apa râului Bâc nu este bună pentru irigare

221

Apa poluată din râul Bâc dăunează nu doar vietăţilor, ci şi oamenilor. Şi asta deoarece agricultorii care locuiesc în preajmă folosesc această apă pentru irigaţii. Avertismentul vine din partea ecologiştilor, care au efectuat o expediţie pe râu şi au analizat situaţia ecologică a acestiua.

Ecologiştii trag un semnal de alarmă şi spun că starea râului Bâc e catastrofală, iar cea mai poluată porţiune este cea care traversează Capitala. Mai mult, specialiştii de la Centrul Naţional de Mediu au constatat că în apa râului de pe acest segment nu există, practic, vietăţi.

Potrivit specialiştilor, chiar şi irigarea culturilor agricole cu apa din râu ar trebui să fie interzisă.

Ministrul Ecologiei spune că singura soluţie pentru rezolvarea problemei este construcţia în localităţile amplasate în preajma râului a staţiilor de epurare şi preepurare. Doar că pentru asemenea proiecte este nevoie de mulţi bani.

“Trebuie să avem dorinţa şi voinţa politică din partea autorităţilor publice locale, din partea agenţilor economici care să îşi asume responsabilitatea şi să înţeleagă că aceasta este o prioritate, bani niciodată nu vor ajunge”, a precizat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru.

Potrivit estimărilor Centrului Naţional de Mediu, pentru reabilitarea şi construţia staţiilor de epurare ar fi nevoie de peste 100 de milioane de euro.

sursa: deschide.md