Protest la Primărie: Dacă Chirtoacă ramâne în funcţie încă doi ani, patrimoniul acestui oraş va dispărea

131

Zeci de membri ai organizaţiei de tineret „Garda Tânără” a Partidului Socialiştilor şi mai mulţi simpatizanţi ai formaţiunii au protestat astăzi în faţa Primăriei Municipiului Chişinău. Protestatarii spun că autorităţile locale distrug monumentele de arhitectură şi îl acuză pe primarul general, Dorin Chirtoacă, că îngroapă Chişinăul.

Înarmaţi cu pancarte aceştia au scandat: „Opriţi distrugerea oraşului”, „Un gropar din Chişinău este cel mai mare rău”, „Ruşine”, „Demisia lui Dorin Chirtoacă” şi „Jos Dorin Chirtoacă”.

Potrivit protestatarilor, dacă primarul va mai rămâne încă doi ani în funcţie, patrimoniul oraşului va dispărea.

„Distrugerea patrimoniului cultural şi artistic din Chişinău este o problemă importantă. Chirtoacă nu este în drept să hotărască lucruri ce ţin de aspectul cultural şi nu are dreptul să dea autorizaţii pentru a se construi hoteluri în locurile în care au fost monumente. Chirtoacă nu are dreptul să lupte cu istoria oraşului, el nu a construit niciun monument. Domnule Chirtoacă, noi nu avem de gând să vă răbdăm în continuare. Dacă ramâneţi în funcţie încă doi ani, patrimoniul acestui oraş va dispărea”, a spus liderul „Gărzii Tinere”, Iurii Vitneanschi.

Solicitat de Publika.md, şeful Direcţiei Relaţii Publice a Primăriei, Vadim Brânzaniuc, a declarat că protestul de astăzi nu reprezintă decât o acţiune de populism.

„Noi avem o poziţie fermă faţă de aceste lucruri. Dacă am face o comparaţie între perioada 2005-2006 şi 2007-2013, atunci în prima perioadă au fost distruse cele mai multe monumente. În acest an, pentru prima dată, în Bugetul municipal au fost alocaţi bani pentru renovarea casei fostului primar al Chişinăului Carol Schmidt. Aceste acţiuni sunt populiste”, a declarat Vadim Brânzaniuc.

Protestatarii susţin că în ultimii ani în Chişinău au fost distruse zeci de monumente de arhitectură. Mai mult, aceştia i-au spus primarului că este laş, deoarece nu a ieşit să vorbească cu ei.

Totodată, protestatarii au precizat că în 30 de zile vor colecta semnături pentru demisia primarului General al Capitalei. Ei au mai declarat că protestele vor continua.

FOTO