Replica bisericii „Sfinta Sofia” din Instambul, in fata centrului “Kentford”

209

O replică a bisericii „Sfanta Sofia” din Istanbul este pe cale să fie construită în fața centrului “Kentford” din sectorul Buiucani al capitalei. În jurul acestei construcții s-a iscat un scandal imens în capitală, mai mulți oameni opunîdu-se sacrificării zonei verzi din fața oficiilor.

În timp ce mai mulţi chişinăuieni și-au dat întâlnire astăzi, la 12.30, în locul unde urmează să apare edificiul şi au citit cărţi, protestînd astfel împotriva deciziei Primăriei de a tăia zona verde, edilul declara că biserica care urmează să se construiască va aduce Capitalei un plus de culoare, menționînd că orașul și așa se înverzește de la an la an.

Potrivit adevărul.md, care îl citează pe viceprimarul Nistor Grozavu, terenul a fost scos la licitație în anul 2009, iar recent au primit autorizație de construcție.

“Terenul nu a fost vîndut, ci dat în arendă până în anul 2060, pentru circa 1 milion de lei. Lunar însă vor mai achita o taxă de aproximativ 20 de mii de lei”, a spus Grozavu.

Actualități.md amintește că Dorin Chirtoacă și-a anunțat intenția de a construi o replică miniatură a bisericii „Sfanta Sofia” din Istanbul, anul trecut, după ce a vizitat, vechea capitală a Turciei. Ce-i drept, biserica de la Chişinău urmează să fie mai mică.

Biserica Sfânta Sofia a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, iar astăzi este muzeu. Pe parcursul a 1000 de ani, pînă la construcţia Catedralei Sfîntul Petru din Roma, Sfânta Sofia a fost cea mai mare biserica a creştinătăţii.